Sommeren har vart en stund allerede, men for de fleste er det vel omtrent nå at ferien tar til. Selv reiser jeg av gårde til Frankrike med familien i morgen og håper på noen rolige uker etter en travel vår. Dere som har lest gjennom årsrapporten, vet litt om hva vi har drevet med, så jeg skal ikke gå altfor langt inn i materien. Stikkord er digitalmarkedsdirektivet, Norwaco, nye medlemsfordeler og hyppige møter med politikere og embetsverk.

Vi avsluttet GramArt-året med årsmøte og sommerfest i Oslo i forrige uke. På årsmøtet ble det oppnevnt to nye styremedlemmer – Marit Larsen og Maj Britt Andersen. Da valgkomiteen spurte dem om å stille til valg til GramArts styre, var vi spente på om de ville svare ja. De er to kjente og kjære artister med enorm erfaring over mange år, stort nettverk og ikke minst veldig fine mennesker. Virkelig flotte ressurser å få inn i styret. Vi gleder oss til å dra nytte av deres kompetanse til å hjelpe artister og musikere i deres karrierer.

I forrige uke kom nyheten om at kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen trekker seg på grunn av en dårlig habilitetsvurdering i forbindelse med en ansettelse. Det er nok en god vurdering, men likevel litt synd sett fra vårt ståsted. Vi har hatt et godt samarbeid med henne og hennes statssekretærer. Særlig har vi hatt god kontakt med Odin Adelsten Aunan Bohmann. Vi håper og tror at vi skal få det samme nære forholdet til Lubna Jaffery som ble oppnevnt i går. I velkomstgave sendte vi Åndsverkloven-boken vi laget i samarbeid med de andre kunstnerorganisasjonene i 2018, lett modifisert med vårt forslag til implementering av digitalmarkedsdirektivet. Vi kan ikke tenke oss bedre strandlektyre for den nyutnevnte statsråden.

Nylig kom også den etterlengtede kunstnermeldingen – Kunstnarkår. Det er ikke en melding vi er voldsomt imponert over. De næringsdrivende artistene og musikerne er nærmest utelatt, og vi får nesten inntrykk av at regjeringen ønsker at flest mulig kunstnere skal ansettes fast i offentlig sektor. Det ønsker selvsagt ikke vi, og vi vil komme med et fyldig svar til meldingen før den skal gjennomgås i Stortinget. Men det som verre er, er at det offentlige utvalget som er nedsatt for å gjennom føre NOU-en for musikkfeltet ikke har utvalgsmedlemmer med den rette kompetansen for å kartlegge økonomien og behovene til de næringsdrivende utøverne. Dere. Dette kan vi ikke la passere i stillhet, og det er satt i gang et intensivt arbeid både hos oss og hos andre relevante organisasjoner for å supplere utvalget med ett eller to medlemmer med helt vesentlig kompetanse.

Det politiske arbeidet er én ting, men det kommer til å skje mye annet i høst også. Det blir en ny runde med Mentorordningen. Vi skal gjennomføre den store Artistundersøkelsen. Vi skal endelig komme oss nordover og arrangere et medlemsmøte i Tromsø. Og vi skal stå på videre for å hjelpe dere alle videre i karrierene deres.

Men først skal vi altså ha en liten ferie. Svein ber meg hilse og si at forsikringstelefonen er åpen som vanlig i hele sommer. Og om det er noe annet som virkelig haster, skal vi nok få hjulpet dere. Det er derfor vi er her.

Ha en riktig god ferie, alle sammen!

 

Med vennlig hilsen,

Marius Øvrebø-Engemoen
daglig leder, GramArt