Søknadsfristen er 1. september klokken 15.oo. Det har stått feil i en artikkel, men siden feilen har vært «riktig vei», håper vi at dette ikke har skapt problemer for noen. Søk her.

Nå er det endelig klart – GramArt og Platearbeiderforeningen kjører i gang en ny runde med mentorordningen. Tre nye mentorer er hentet inn og er klare for å dele av sin erfaring og kunnskap for å hjelpe lærlingene opp og frem.

Dette blir tredje gangen vi gjennomfører mentorordningen. Flere av de tidligere deltagerne er godt i gang med sine karrierer og prosjektet har virkelig lykkes med å løfte frem kvinner i produsentrollen. I fjor fulgte flere aviser opp med artikler om de utfordringene kvinnelige produsenter møter, blant annet intervjuet Ballade Hanne Hukkelberg, Therese Aune og Maggie i denne fine saken.

Også i år skal det være femti/femti kvinner og menn blant både mentorer og lærlinger.

Flere av Norges ledende produsenter

Lærlingene skal jobbe med enten Marit Larsen, Jesper Borgen, Gucci Caliente, Fay Wildhagen, Lars Horntveth eller Ronny Svendsen. Av disse er Wildhagen, Horntveth og Borgen nye av året, mens de andre blir med videre for å sikre kontinuitet og kompetanseoverføring i ordningen. Disse vil dele av sin kompetanse om musikkproduksjon til seks utvalgte lærlinger. Mentorene og lærlingene vil jobbe tett sammen én til én der lærlingene vil få innsikt, ferdigheter og et nettverk å bygge videre på.

– Nok en gang klarer vi å få med Norges ledende produsenter i denne ordningen. Det viser at ønsket om å dele kompetanse og løfte hele produsentfeltet i Norge er stort. Flere av de tidligere deltagerne har slått igjennom som produsenter allerede, så vi gleder oss til å se hva disse nye, fantastiske mentorene kan gjøre med sine, sier Mike Hartung i Platearbeiderforeningen.

Fortsetter satsningen på kvinneandel

Menn er fortsatt i stort overtall i produsentleddet – en undersøkelse fra 2019 fant at kun 2,6% av produsentene i et utvalg på 800 sanger var kvinner. Derfor er det et uttalt mål med ordningen å løfte dette tallet.

– Nå som vi har kjørt to runder med denne ordningen, har vi virkelig fått bevist det vi allerede visste – kvinner har mye å bidra med i produsentleddet. Men utviklingen går fortsatt tregt og derfor sørger vi igjen for at 50% av mentorene er kvinner og har som mål at 50% av lærlingene også skal være det, sier daglig leder i GramArt, Marius Øvrebø-Engemoen.

Hvis du har lyst til å lære av noen av Norges beste produsenter, søk om å delta på vårt mentorordningsprogram. Søknadsfristen er 1. september kl. 15. I søknaden må søker laste opp en lydfil fra et tidligere prosjekt eller en skisse av et uferdig verk/låt.

 

Klikk her for å søke

 

Lars Horntveth Mentorordningen Produsent

Lars Horntveth. Foto: Paal Ritter

 

Om mentorene

Lars Horntveth @larshorntveth

Jaga Jazzist er en bauta i norsk musikkliv og Lars Horntveth er bautaen i Jaga. Men Lars gjør så mye mer enn det. Utover de ni Jaga Jazzist-albumene han har komponert og spilt på, har han gitt ut to album med The National Bank og to soloalbum. Som produsent har han blant annet levert de legendariske Susanne Sundfør-skivene The Brothel og The Silicone Veil. Horntveth er dessuten en mye brukt studiomusiker og komponerer også for musikk og film.

Fay Wildhagen @faywildhagen

Fay Wildhagen brakdebuterte med kritikerroste og prisvinnende Snow i 2015. Hun fulgte opp med å turnere land og strand, samt spille på nøkkelfestivaler i Norge og Europa. Men så fikk den bunnsolide gitaristen dobbel senebetennelse og måtte finne andre måter å skrive på. Hun fordypet seg i produsentfaget og fant nye veier inn i musikken. Fay er hands on teknisk og har en tydelig visjon når hun produserer. Hun har vært nominert til hele tre Spellemann, i 2018 som årets produsent for andreskiva Borders.

Jesper Borgen @jesperborgen

Det er vanskelig å beskrive Jesper Borgen uten å løfte frem Alan Walkers gigahit Faded, der Borgen er kreditert som produsent og komponist. Den låta alene har 1,5 milliarder streams. I tillegg kommer alt Jesper har gjort med Bebe Rexha, Steve Aoki, Farruko, Sabrina Carpenter og Seeb, for å nevne noen få. Han har vunnet Spellemann for årets låt, TONOs Edward-pris og vært nominert til P3 Gull og Brit Awards årets låt-priser. Om du vil lære å produsere hits, finner du knapt bedre mentor enn Jesper.

Ronny Svendsen @dsignmusic

Ronny Svendsen hos Grammy-vinnende Dsign Music har vært med på å produsere mer enn 50 førsteplasser på ulike topplister, og låter han har vært med på har generert mer enn to milliarder streams. Ronny er en pioneer og ekspert på K-POP og har vært med på noen av de mest ikoniske og vellykkede hit-låtene innen sjangeren. Dsign Music er kjent for nyskapende produksjoner med utsøkte, dansbare pop-hooks.

Gucci Caliente @gucci_caliente

Bak navnet Gucci Caliente skjuler det seg et multitalent ved navn Emily-Madelen Harbakk. Hun ble uteksaminert fra LIMPI i 2019 og har allerede samarbeid med artister som Tate Mcrae, Ali Gatie og Mike Perry på CV-en. I skrivende stund har hun rukket å bidra som produsent og låtskriver på utgivelser som til sammen har generert mer enn 140 millioner streams. Hennes forse er pop og hip-hop og hun er kjent for sin særegne tilnærming til produksjon og lyddesign, og en egen evne til å ha fingeren på pulsen i studio.

Marit Larsen @larsenmarit

Marit Larsen er artist, produsent, låtskriver og musiker. Hun er kjent for store pophits som If a song could get me you og Under the surface, og har etter hvert lang fartstid i andre sjangre som roots, folk og country. Hun står selv som produsent på de nyeste platene Joni was right og Joni was right Pt. II. Larsen har svært lang fartstid i flere deler av musikkbransjen. En artist med to Spellemannpriser og syv nominasjoner, hvorav den første som 13-åring, har åpenbart mye å lære bort.

 

Hvem kan søke:

Alle som jobber med musikkproduksjon, uavhengig av nivå, og som vil øke sin kompetanse er hjertelig velkomne til å søke om å delta i mentorordningen. Deltakelse vil forhåpentligvis bidra til å skaffe et nettverk innenfor musikkbransjen. Eneste formelle krav vi har er at søkeren må ha tilgjengelig alt av programvare og utstyr selv.

Det spiller ingen rolle hvilken sjanger musikk du lager eller hvor i landet du bor, vi dekker eventuelle kostnader knyttet til reise og opphold.

Ikke gå glipp av muligheten til å lære av noen av Norges fremste produsenter. Søk i dag!

Gjennomføring

Som lærling i mentorordningen har du selv et stort ansvar for eget utbytte. Du vil jobbe selvstendig, men får regelmessig og involverende veiledning fra din mentor, som er spesialist på akkurat din sjanger og det du ønsker å oppnå. Det viktigste samspillet mellom deg og mentor, er tilbakemeldingene mentor gir på ditt prosjekt. De programfestede postene er som følger, utover dette skjer kommunikasjonen direkte mellom deg og mentor.

Kickstart!
19. oktober

Vi inviterer alle lærlingene til en liten sammenkomst i Oslo. Meningen er å bli litt kjent, utveksle forventninger til prosjektet og starte samtaler som kan strekke seg gjennom hele prosjektperioden og videre inn i karrieren. Det kan også hende at noen av mentorene dukker opp.

Prosjektarbeid
20. oktober – 31. januar

6 mentorer og 6 lærlinger skal bruke perioden på å jobbe med et prosjekt. Arbeidet/prosjektet skal utføres av lærlingen, med hjelp/guide fra mentor. Det skal forekomme to møter hvor mentor og lærling møtes for samtaler ansikt til ansikt og studiobesøk for praktisk læring og observasjon (ett møte i starten for å bli kjent og lage et opplegg, og ett møte på slutten for å ferdigstille prosjektet). Ellers vil kommunikasjonen gå over nett (e-post, videosamtaler osv.). Lærlingen skal få 18 timer med hjelp av mentor. Mentorer og lærlinger velger selv et opplegg for denne fasen og distribuerer selv hvordan de utnytter tiden sammen, innenfor de gitte rammer.

Under denne delen håper vi å dokumentere deler av prosjektarbeidet med video og foto av mentor og lærling som jobber sammen. Dette innholdet vil vi bruke på showcasedagen og som markedsføring av hhv. Platearbeiderforeningen og GramArt i våre kanaler.

Showcase på Trondheim Calling
1 – 3. februar (nøyaktig tidspunkt ikke avklart ved lansering)

Vi har fått en programpost i festivalprogrammet til bransjefestivalen Trondheim Calling. Der skal resultatet av samarbeidene vises frem, etterfulgt av en panelsamtale. Tilstedeværelse på Trondheim Calling gir også lærlingene en unik mulighet til å møte andre bransjefolk og skaffe seg et nettverk de kan ta i bruk med én gang.

Det vil komme mer informasjon om dette innslaget senere, men det forventes at lærlingen setter av tid til å delta på dette. Kostnader ifm. reise og opphold dekkes av prosjektet.

Prosjektet er støttet av Kulturrådet

Foto i montasjene:

Gucci Caliente: Henrik Granseth
Marit Larsen: Ingrid Pop
Jesper Borgen: Jesper Borgen
Ronny Svendsen: Vangelis
Fay Wildhagen: Mattis Folkestad
Lars Horntveth: Paal Ritter

 

Fay Wildhagen. Foto: Mattis Folkestad.