Eurovision er en internasjonal musikk- og mediebegivenhet med stor kulturell gjennomslagskraft. Konkurransen har i alle år vært en folkefest som forener land og folk og løfter opp låtskrivere og artister på verdensbasis, og slik bør det også være i fortsettelsen.

Israels krigføring i Gaza har drept flere titusen palestinske sivile, og WHO rapporterer at en befolkning på 2 millioner står i fare for å sulte i hjel. En omfattende rettsprosess der Israel anklages for folkemord er også i gang. Derfor ser vi det som høyst kritikkverdig at Israel får delta i Eurovision 2024. I 2022 ble Russland utestengt fra Eurovision, og vi mener EBU nå må utestenge Israel fra konkurransen.

Vi vil samtidig understreke at utestengelse av Israel er et nasjonalt og internasjonalt ansvar, ikke den enkelte opphavers og artists ansvar. Vi tar sterk avstand fra hets, blant annet i sosiale medier, mot artister og opphavere, som deltar i MGP. Deltakelse i en nasjonal musikkonkurranse, eventuelt å skulle representere sitt land i en internasjonal musikkonkurranse, er ikke å legitimere Israels krigføring.

signert:
GramArts styre og NOPAs styre