I år er det 10. gang den prestisjetunge musikkprisen deles ut og vinneren offentliggjøres på GramArts sommerfest og 30-årsjubileum på Blå 29. august.

Bendiksenprisen skal være et bidrag til en artist som har kommet et stykke på vei i sin karriere som plateartist eller liveartist. Prisen ble gitt av Kulturdepartementet i anledning GramArts 20-årsjubileum i 2009. GramArts styre, som selv er artister, kårer vinneren.

-Vi har fått inn rekordmange nominasjoner fra en rekke ulike sjangre til årets pris. Det er med glede vi i styret ser bredden og talentet blant norske artister. Samtidig har dette gjort det både utfordrende og morsomt å velge ut årets fem nominerte til Bendiksenprisen. Etter en samlet vurdering av både karrierer, utgivelser og liveopptredener har vi i styret landet på fem artister som vi mener alle er svært gode kandidater til Bendiksenprisen 2019, sier styreleder i GramArt, Ivar S. Peersen.

Om Bendiksenprisen
Prisen er oppkalt etter nestor i norsk popmusikk, Arne Bendiksen som gikk bort i 2009. Bendiksen hadde stor innflytelse i norsk populærmusikk både som sanger, låtskriver og plateprodusent. Prisen skal være et bidrag til en artist som allerede har kommet et stykke på vei i sin karriere, som enten har minst en kommersiell utgivelse eller har konsertvirksomhet av et visst omfang å vise til. Prisvinner velges ut på bakgrunn av aktualitet, fra et vidt spekter av populærmusikalske uttrykk og uavhengig av organisasjonsmessig tilknytning. Bransjen, medlemmer av GramArt og andre har kunnet nominere mulige kandidater til prisen. Bendiksenprisen er på 100.000 kroner deles ut for 10. gang.

Tidligere vinnere har vært Karpe Diem (2010), Ida Jenshus (2011), Stein Torleif Bjella (2012), Monica Heldal (2013), Highasakite (2014), Spidergawd (2015), Bow to Each Other (2016), Honningbarna (2017) og Ola Kvernberg (2018).

Fra artister til artister
GramArt er landets største interesseorganisasjon for norske artister og har 3000 medlemmer innen alle sjangre og fra hele landet. Juryen for prisen er GramArts styre som består av artistene Ivar S. Peersen (styreleder) Harald Sommerstad, Karin Park, Anne Lise Frøkedal og Daniel Nordgård. Varaer er Tatiana Palanca, Kate Havnevik og Terje Tysland.

Bendiksenprisen deles ut på GramArts sommerfest og 30-årsjubileum på Blå i Oslo torsdag 29. august.

Om de nominerte artistene

Boy Pablo er låtskrivertalentet fra Bergen som har tatt verden med storm de siste to årene. Han ga ut sin debut EP Roy Pablo i 2017, og videoen til låta Everytime gjorde han på kort tid til et Youtube-fenomen. I 2018 fulgte han opp med EP-en Soy Pablo, og ble under P3 gull kåret til årets nykommer. Han fikk også prisen årets gjennombrudd med tilhørende Gramo-stipend under Spellemannprisen 2018. Boy Pablo blir sett som et kjempetalent med stor internasjonal tilhengerskare.

GURLS er en av de mest spennende jazztrioene i Norge. Trioen består av noen av de mest ettertraktede jazzmusikerne i Norge og har siden den ble dannet i 2013 markert seg live med lekende overskudd og musikalsk selvtillit. Trioen består av Hanna Paulsberg på saksofon, Ellen Andrea Wang på kontrabass og Rohey Taalah på vokal. Sammen har de en unik internasjonal erfaring og spiller med noen av de største stjernene innenfor jazz-segmentet. De ga ut sin debutplate Run Boy, Run i 2018, som ble belønnet med Spellemannprisen i klassen jazz.

Thea Hjelmeland er et unikt talent i den norske artist-floraen. Multi-instrumentalisten fra Førde spiller gitar, banjo, mandolin, harpe, charango, piano, synth, perk med mer. Hun komponerer musikk for film, teater og danseforestillinger i tillegg til sin egen artistkarriere. Hun platedebuterte i 2012, og har siden gitt ut til sammen tre album. For hennes siste utgivelse Kulla, som kom i 2018 fikk hun Spellemann for i klassen indie/alternativ.

Ivan Ave er norsk rapper med internasjonalt format. Han har på kort tid blitt et anerkjent navn innenfor norsk hip-hop. Ivan Ave har funnet sitt eget uttrykk, og fremstår med en selvtillit og stilsikkerhet som er få forunt. Hans inspirasjon er amerikansk vestkyst rap og smooth jazz ala blue note, og han klarer å forene disse to utrykkene til en fortryllende, elegant miks. Hans debutalbum Helping Hands kom ut i 2016. Allerede året etter fulgte han opp med andrealbumet Every Eye, som både ble nominert til Spellemann i klassen Urban, og som han mottok Edvard-prisen 2018 i klassen utfordrer for.

Pom Poko tok både Trondheim Calling og by:Larm med storm i 2018. I februar 2019 kom deres debutalbum Birthday ut, et album som høstet lovord fra en samlet kritikerstand. Pom pokos musikk er energisk og livsbejaende, og bandet utfordrer lytteren til å bli på en reise inn i et viltert og sprudlende musikalsk univers. Bandet har turnert land og strand rundt i etterkant av debutalbumet, og de har en hektisk sommer foran seg. Pom poko har det britiske plateselskapet Bella Union i ryggen og bandet satser internasjonalt.   

 

Thea Hjelmeland. Foto: Trine Hisdal
Ivan Ave. Foto: Mohamed Chakiri
Pom Poko. Foto: Jørgen Nordby
Boy Pablo. Foto: William Glandberger
GURLS. Foto: Julie Marie Naglestad