Bildet viser Christine Sandtorv – en av mottagerne av årets stipend. Foto: Dyveke S. Nilssen

 

Dette er en pressemelding fra GramArts fond. GramArts fond er uavhengig av GramArt og har sitt eget styre bestående av Hans Olav Trøen, Karima Furuseth, Linnéa Elisabeth Svensson. GramArt gjør en kommunikasjonsjobb for fondet ifm. Artiststipendet.


Vinni og KEiiNO blant mottagerne av Artiststipendet 2021

Den folkekjære artisten Vinni ble en av de 13 artistene som fikk tildelt stipend fra Artiststipendets gjenåpningspott på 1,3 millioner. For pengene skal han gi ut ny skive og turnere. Blant de andre som fikk finner vi KEiiNO og rap-stjerneskuddet Ash Olsen.

– Det har kommet inn over 200 veldig gode søknader og vi skulle ønske vi hadde flere millioner å dele ut. De 13 artistene som har fått penger nå, får en kickstart på virksomheten etter ei veldig  utfordrende tid. Det blir innspilling av musikk og turnèring på alle sammen, sier en begeistret Hans Olav Trøen, styreleder i Gramarts fond, fondet som forvalter og fordeler Artiststipendet.

Fra hardrock til elektropop

Sjanger er åpenbart ingen begrensning når Artiststipendet skal deles ut. Hardrockgitar-helten Ronni Le Tekrø står side om side med hip-hop, elektropop, elektronika, jazz og Fredrikstad-rap i internasjonal klasse.

­– Bra musikk er bra musikk og vil at de artistene med et tydelig uttrykk og et trofast publikum skal få muligheten til å fortsette sine karrierer, sier Trøen, som selv er artist. Ved utlysningen av stipendet uttrykte han bekymring for alle artistene som fikk yrkesnekt da pandemien rammet, men nå har han trua på at aktiviteten skal tilbake til normalen.

I tillegg til å se på sjanger, har styret i fondet også vært nøye med å tenke på både geografi og kjønn, noe som gjenspeiles i mangfoldet blant mottagerne.

De tretten som mottar 100.000 kroner hver fra Artiststipendets gjenåpningsstipend 2021 er (biografier lenger ned):

Annie
Ash Olsen
Bugge Wesseltoft
Charlotte Dos Santos
Christine Sandtorv
Erlend Ropstad
Ivan Ave
Ronni Le Tekrø
Sassy 009
Vinni
Øyvind Blomstrøm
Årabrot
KEiiNO

Annie

 

Håper at publikum stiller opp

Koronakrisen gjør seg fortsatt gjeldende i de delene av kulturlivet som har tildels kompliserte og trege pengestrømmer, noe som i aller høyeste grad gjelder artister og musikere. Alle artistene som nå er ute på veien igjen trenger publikum. Derfor har Hans Olav Trøen en oppfordring til publikum.

– Selv om disse tretten artistene får 100.000 kroner hver, så holder det bare til å få dem opp på scena eller eventuelt inn i studio igjen. Det er kostbart å spille live! For ikke å snakke om alle de artistene vi ikke hadde mulighet til å gi stipend. Derfor håper vi i GramArts fond at publikum nå kjøper konsertbilletter igjen. Det er morsommere å spille for full sal!

 

Faktaboks om Artiststipendet:

Det er Stiftelsen GramArts Fond for norske fonogramartister som har opprettet Artiststipendet i samarbeid med Artistorganisasjonen GramArt. Stiftelsen forvalter musikkartistenes andel av vederlagsmidler fra Norwaco, altså artistenes egne penger. Stipendet deles ut årlig, med anslagsvis fire stipender per år. De siste to årene har stipendet hatt en annerledes profil på grunn av korona. I 2020 ble det delt ut som krisestipend og nå blir det altså delt ut som gjenåpningsstipend for å stimulere aktivitet i musikklivet. 13 mottagere har i år fått 100 000 kroner hver.

 

Les mer om stipendet på www.artiststipendet.no. 

Vinni

 

Mer informasjon:

Artiststipendet.no

Artist- og musikerbiografier

Annie – Spotify
Annie lar seg best oppsummere med et sitat fra VG-anmeldelsen av Dark Hearts:
«I et parallelt univers ville Annie vært en nasjonalskatt. I vårt univers har hun reist via et Madonna-sample som ordnet seg uten store rettssaker, gjennom en internasjonal popkvern som blant annet medførte britiskprodusert tyggegummi og Röyksopp-produsert hjertevarme.»

Ash Olsen – Spotify
Da Fredrikstad-rapper Ash Olsen slapp debutlåta «KITKAT» i 2020, kastet plateselskap over hele verden seg over henne. Siden har hun gitt ut flere låter som har blitt varmt mottatt av både fans og radio. Ash har på kort tid markert seg som en banebrytende artist. Ikke bare fordi hun tør å gå imot strømmen av artister som rapper på norsk, men også fordi det er helt banebrytende at et så ungt talent fra Norge sømløst og uanstrengt leverer musikk på linje med de beste fra den internasjonale hip-hop-scenen.

Bugge Wesseltoft – Spotify
Siden tidlig på nittitallet har Bugge Wesseltoft levert fantastisk allsidig jazz. Han har spilt og spilt inn sammen med store navn som Jan Garbarek, Sidsel Endresen, Terje Rypdal, Nils Petter Molvær og Jon Eberson og i det også etablert sitt eget uttrykk, New Conceptions Of Jazz. Han driver også plateselskapet Jazzland Recordings. Wesseltoft har fått en mengde priser for sin unike, tradisjonsrike og likevel moderne musikk.

Charlotte Dos Santos – Spotify
Den spellemannsnominerte sangeren, låtskriveren og produsenten Charlotte Dos Santos slapp sin første EP i 2017 og tok dermed første skritt i en karriere som hittil har gitt hele 19 millioner avspillinger på Spotify og over 100.000 månedlige lyttere. Hun har en helt unik sound med røtter i sjangre som jazz, R&B, latin, og soulmusikk og det er nok en av årsakene til at hun har slått godt an i utlandet.

Christine Sandtorv – Spotify
Christine Sandtorv startet som frontfigur og låtskriver i bandet Ephemera og har blant annet hiten Girls keep secrets in the strangest ways på samvittigheten. Sandtorv har siden satset på barnekulturen. Hun har laget det særegne Stjerneteller-universet og vunnet flere Spellemannpriser. Våren 2021 kom Automagisk, det femte albumet i Stjerneteller-universet. Christine har også gitt ut to visealbum på norsk, I mellom skyer (2017) og Hei menneske (2020).

Erlend Ropstad – Spotify
Erlend Ropstad har gitt ut 11 plater, vært nominert til Spellemannprisen syv ganger, fått Prøysenprisen og Gamlengprisen og har tidligere også fått det ordinære Artiststipendet fra GramArts fond. Han begynte karrieren på engelsk og turnerte Europa, før han skiftet til morsmålet og ble en kjent og kjær artist i alt fra små forsamlingshus i Lofoten til hovedscenen på Øyafestivalen.

Ivan Ave – Spotify
Ivan Ave heter egentlig Eivind Øygarden og er opprinnelig fra Vinje i Vest-Telemark. Han bor i Oslo og har i snart 10 år laget musikk under navnet Ivan Ave. Gjennom utforsking av hip-hop- og RnB-uttrykk har han klart å bygge opp en internasjonal lytterskare og vunnet flere prestisjetunge priser, blant annet Spellemannprisen, Bendiksenprisen og Edvardprisen.

Ronni Le Tekrø – Hjemmeside
Ronni har helt siden oppstarten av TNT i 1982 vært en av verdens mest innflytelsesrike heavy metal-gitarister. En av de mest kjente låtene hans er superhiten 10.000 Lovers (in one) fra 1987. I tillegg til å skrive låter og produsere, har han også bidratt på et uhørt antall innspillinger med artister så ulike som Herodes Falsk og Terje Rypdal.

Sassy 009 – Spotify
Sassy 009 var frem til 2019 et band, men er nå soloprosjektet til Sunniva Lindgård. I 2017 ble Sassy 009 nominert til Spellemannprisen og i 2019 ble de kåret til «Årets stjerneskudd» under by:Larm. Sassy 009 spiller en herlig elektropop med elementer av house og tekno iblandet drømmende synth-tekstur med skitne beats. Hun spås en lysende karriere både her hjemme og ute i verden.

Vinni – Spotify
Øyvind Sauvik, bedre kjent som Vinni, er en norsk musiker og hiphop-artist. Han har vært en svært aktiv artist i over 20 år, helt siden han var med å starte Paperboys på slutten av 90-tallet. I 2012 fikk Vinni en enorm suksess som soloartist gjennom TV2-programmet Hver gang vi møtes med låtene Sommerfugl i vinterland og God morgen Norge. Med denne suksessen i ryggen slapp Vinni solo-albumet Oppvåkningen og singelen Halve meg som gikk rett inn på VG-lista.

Øyvind Blomstrøm – Spotify
Øyvind Blomstrøm er gitarist og produsent og har samarbeidet med mange av landets største artister. Han har spilt på nærmere 100 utgivelser, blant annet med artister som Odd Nordstoga, Ingebjørg Bratland og Morten Abel. I tillegg har han gitt ut to album med sitt eget band, Orions Belte. Dette bandet har høstet gode kritikker verden over med sitt instrumentale uttrykk og har hundretusenvis av månedlige lyttere og flere millioner streams på strømmetjenestene.

Årabrot – Spotify
Årabrot har gitt ut 9 album og en mengde mindre utgivelser. De vant Spellemannsprisen for beste metallalbum 2011. Albumet Who Do You Love ble sluppet 2018 og ble spellemannsnominert i kategorien Årets Rock 2018. De er aktuelle med skiva Norwegian Gothic.

KEiiNO – Spotify
KEiiNO består av Fred Buljo fra Kautokeino, Alexandra Rotan fra Eidsvoll og Tom Hugo Hermansen fra Kristiansand. Kombinasjonen av dansbar pop, nordiske melodilinjer og samisk joik vant hjerter over hele Europa under Eurovision Song Contest i mai 2019, og KEiiNO fikk på kort tid fans over hele verden. Spirit in the Sky var på hitlistene i flere Europeiske land, toppet VG-lista, nådde #2 på Spotifys globale Viral-chart, vant fire Scandipop-awards, to Sami Music Awards og ble nominert til Spellemannsprisen.