Under pandemien så vi for alvor hvor sårbare kunstnerne er når nedstenging og yrkesnekt blir den nye normalen. Midlertidige kompensasjonsordninger ble opprettet for å sikre mat på bordet, men så snart samfunnet åpnet igjen, forsvant alt. Mange ga opp musikkarrieren på grunn av usikkerhet og risiko. Slik kan det ikke være.

Gjennom Artistfellesskapet ønsker derfor GramArt og Employ å sørge for en tryggere og enklere hverdag for artister og musikere. Med blant annet sykepenger fra dag én, helseforsikring, gratis juridisk rådgivning, pensjonssparing, regnskap, administrasjon og svært gode forsikringsordninger vil de gi artister sikkerhet og forutsigbarhet.

– En god løsning for artister og musikere

– Mange av våre medlemmer har gjennom flere år gitt uttrykk for usikre arbeidsforhold, fravær av sosiale rettigheter og dårlige muligheter til å spare til for eksempel pensjon, forteller Ivar Peersen, styreleder i GramArt.

Han har selv ansvar for driften av flere AS, en selskapsform han har valgt fordi det er den tryggeste måten å organisere næring på.

– Men for mange er det en høy terskel å satse på sitt eget AS, i tillegg til at man får mye ansvar om man er eneste ansatt. Gjennom Artistfellesskapet får den enkelte en fleksibel ansettelse med de samme rettighetene som en vanlig ansatt, uten administrasjonsbyrden og kompleksiteten som et eget AS kan medføre.

Styreleder Ivar S. Peersen. Foto: Jarle Moe

 

– Bedre å slå seg sammen

Det er samdriftsselskapet Employ som drifter Artistfellesskapet for GramArts medlemmer. De har lang erfaring med dette, og grunnleggerne av selskapet er selv musikere. Daglig leder Karl-Dag Kjosavik er utdannet både som jazzlærer og innen økonomi.

– Vi syntes det var merkelig at det ikke fantes bedre løsninger for selvstendig næringsdrivende og at det måtte være både mer jobb og dyrere for alle når hver og en skulle drive sin egen lille bedrift og ta hele risikoen selv. Det måtte jo være mye bedre om vi slo oss sammen! Og etter å ha drevet samdrift med andre nå i godt over 10 år, som inkluderte en pandemi, så er det ingen tvil om at det er bedre å samarbeide enn å være hver for seg.

Karl-Dag Kjosavik er styremedlem i Artistfellesskapet.

 

Webinarer om Artistfellesskapet

Vi tipper det kommer til å komme mange spørsmål om Artistfellesskapet og har derfor satt opp to webinarer med daglig leder i Artistfellesskapet Håvard Krogedal. Det første er tirsdag 11. juni fra 13 – 15, det andre er torsdag 13. juni fra 10 – 12.