GramArts styreleder Ivar Peersen med årets veteranprisvinner Bjørn Eidsvåg. Foto: Lasse W. Fosshaug

En ekstra gratulasjon til Bjørn Eidsvåg som mottok Veteranprisen 2017 for hans årelange og fortjenestefulle innsats gjennom et helt liv som artist. Bjørn Eidsvåg treffer nordmenn rett i hjertet med sine tekster. Han er en av Norges mest innflytelsesrike og respekterte artister og han er en verdig vinner av veteranprisen. GramArt gratulerer!

Om Rolf Gammlengs pris til utøvende kunstnere
Det er Fond for Utøvende Kunstnere som deler ut Gammleng-prisen, og mandag kveld ble det delt ut priser for over en halv million kroner på Cafe Engebret.

Rolf Gammleng-prisen gis til kunstnere som har utmerket seg på plateinnspillinger eller på scenen. Veteranprisen er på 75 000,- mens de andre prisene er på 50 000,-. Viktigere enn selve pengene er anerkjennelsen prisen gir, siden det er fagfeller i utøverorganisasjonene og fonogramprodusentene som nominerer kandidater til prisen.

Ti klasser
I tillegg til veteranprisen ble ni andre priser delt ut. Kyrre Fritzner og Martin Horntveth mottok prisen i klassen for studiomusikere, Madcon mottok prisen i klassen for pop/rock, Hanne Hukkelberg mottok pris i Åpen klasse, Anne Nymo Trulsen fikk pris i klassen for viser, Rolf Erik Nystrøm fikk prisen i klassen for kunstmusikk/samtidsmusikk og Jørgen Munkeby fikk pris i klassen for jazz/metall/impro. I tillegg fikk Ole Willy Falkhaugen pris i klassen danser og Guandaline Sagliocco i klassen skuespiller.

Les juryens begrunnelser og full oversikt over årets Gammleng-prisvinnere under.

GramArt gratulerer!

Årets Gammleng-prisvinnere er:

Veteranprisen: Bjørn Eidsvåg

Juryens begrunnelse:
Årets veteranprisvinner ble født på samme dag som Norge innførte 16 måneders verneplikt, den 17. mars 1954, og i starten på den kalde krigen. Men kaldt er ikke et begrep vi forbinder med årets Veteranprisvinner. Snarere er det tanker om trøst og varme som fyller det norske folk når hans navn nevnes.

Han ble født på industristedet Sauda, faren var baker, men sønnen søkte sine egne veier og ble utdannet prest på Menighetsfakultetet i Oslo. Søken er et annet ord mange forbinder med prisvinneren. For mens han har skrevet tekster og musikk som har gått rett i hjertene på det norske folk, har han også vært på leting – noe han ofte har snakket om i intervjuer. Kanskje det er nettopp derfor folk kjenner seg igjen i tekstene hans, som rommer forståelse, opprør og oppgjør, søken etter det gode, kjærlighet og trøst.

Han startet sin musikerkarriere i ung alder, og ga ut sitt debutalbum i 1976. Siden har platene, 25 eller 26 i alt, kommet som perler på en snor. Mange av dem med store kommersielle suksesser, og de fleste av dem med sanger som har festet seg i folks bevissthet for evig. Han skriver, komponerer og framfører sine sanger, alene eller også i duetter eller med stort orkester i ryggen.

Bjørn Eidsvåg har fått det som finnes av priser og utmerkelser, han har også fått Rolf Gammleng-prisen tidligere i kategorien Viser.

Studiomusikere: Martin Horntveth og Kyrre Fritzner

Juryens begrunnelse:
Kyrre Fritzner er sanger, gitarist, keyboardist, trommeslager, plateprodusent og låtskriver, han har koret for Paul McCartney, er med i CC Cowboys og i De Lillos, har egne band, og har deltatt på en enorm mengde innspillinger. Å lese hans diskografi er som å lese Norsk Rockleksikon. Han spiller med Tommy Tokyo og Finn Kalvik, har deltatt på innspillinger med De Press og Jokke og Valentinerne, Tre små kinesere, og Tor Endresen, Hanne Krogh, Di Derre, Anita Skorgan, med flere. Spennet er stort, og Kyrre Fritzner takler det meste.

Martin Horntveth, musiker, mest slagverker, komponist, jazzmusiker og elektronika-artist fra Tønsberg. Han var med å starte Jaga Jazzist og The National Bank. For sangen «Tolerate» fra The National Banks debutalbum fikk han Edvard-prisen 2005 i klasse popmusikk sammen med broren Lars og tekstforfatter Martin Hagfors.

Som soloartist har han gitt ut to EP-er innen elektronika og turnert i USA og Europa. Han har også et mer pop/rock-orientert soloprosjekt under navnet Wolf Whistle hvor han selv spiller alle instrumenter.

Martin Horntveth har spilt med Bigbang, Bertine Zetlitz, Anneli Drecker, Thomas Dybdahl og Home Groan. Han har skrevet musikk til TV-serier og deltatt i TV-serien Torsdag kveld med Steinar Sagen hvor han var musikkansvarlig og studiomusiker.

Jazz/metal/impro: Jørgen Munkeby

Jurynes begrunnelse:
Jørgen Munkeby har spilt med den forrige prisvinneren, Hanne Hukkelberg, og også med Martin Horntveth i Jaga Jazzist, hvor han var med i mange år. Han trakterer tenorsax, fløyter, gitar, bass-klarinett, keyboards og vokal. Han beskrives som en jazz- og «hevvi-mettall»- musiker, sanger og låtskriver. Han var hovedbidragsyter til plata A Livingroom Hush med Jaga Jazzist, denne ble kåret til beste jazzalbum i 2002 av BBC. Prisvinneren har også spilt med band som Motorpsycho, Enslaved, Ihsahn, Big Bang, blant flere.

Mest kjent er han som frontfigur i gruppa Shining, som han dannet i 1999 sammen med medstudenter fra Musikkhøyskolen. Han har vært med på 5 album med Jaga, og 8 med Shining, i tillegg til at han har bidratt på en mengde andre utgivelser.

Viser/folkemusikk: Anne Nymo Trulsen (Hekla Stålstrenga)

Juryens begrunnelse:
Anne Nymo Trulsen er sanger og pianist, heri inkludert trøorgel, født på Finnsnes og bosatt i Tromsø. Hun har sunget med band som Misvær Skaforening, Senjahopen, The Publiners, Moen Melk & Jazz, Vamp, og flere andre. Men – mest kjent er hun nok som soloartist og som medlem i Hekla Stålstrenga. Gruppa som spiller rocka folkemusikk basert på nordnorsk tradisjonsmusikk. De har gitt ut flere album, og skapt låter vi har fått et forhold til. Hekla Stålstrenga har holdt på i et 10-år, i høst kommer de med sin første juleplate. Det tipper vi blir jul med en vri.

Som soloartist har vår prisvinner gitt ut albumet «Skråblikk», og neste plate er planlagt utgitt neste år. Hun har vært nominert til Spellemann 4 ganger sammen med Hekla Stålstrenga, og i 2014 ble de kåret til Årets Folkemusiker.

Hun er utdannet innen samfunnsfag og drama, og har jobbet som instruktør og musikkpedagog ved siden av sin artistkarriere. Hun har hatt flere prosjekt for Den kulturelle skolesekken, blant annet «Musikk og dans fra nordområdene». En allsidig kunstner, en flott musiker,


Pop/rock: Madcon

Juryens begrunnelse:
Prisen i klassen pop/rock – går til et fyrverkeri av et band! Vi har alle danset til musikken deres, sunget sangene, klappet og hojet når de har opptrådt, som band, som dommer i musikk-konkurranser, som eminent danser i Skal vi danse. Flotte sangstemmer, rytme i hver fiber, gode melodier, – Madcon!

Madcon er en av de største norske popsuksessene noensinne. En bejublet og prisbelønt hiphop-duo bestående av Yosef Wolde-Miriam og Tshawe Baqwa – begge fra Oslo. Duoen ble dannet allerede i 1993, men platedebuten kom først i 2000. 6 album har det blitt, og en drøss med singler. 6 Spellemannspriser og enda flere nominasjoner.
Da «Beggin’» kom i 2007 ble de Norges mestselgende hiphop-gruppe, OG hele Norges yndlinger. Det er ikke en selvsagt ting for en hiphop-gruppe. Dette var også det internasjonale gjennombruddet for Madcon.

Åpen Klasse: Hanne Hukkelberg

Juryens begrunnelse:
Sjelden har en prisvinner passet bedre i denne kategorien. Hanne Hukkelberg er rett og slett umulig å sette i bås! Men som født og oppvokst på Kongsberg så er det vel ikke så rart om hun er influert av jazz, og hun har tidligere fått den høythengende Radka Toneffs Minnepris.

Prisvinneren har sunget siden hun var lita, men startet sin profesjonelle karriere i 2003. Hun synger, spiller slagverk, piano og gitar. Hun er også komponist, og har blant annet skrevet filmmusikk. Prisvinneren er utdannet cand. mag. fra Norges musikkhøgskole.

Fem kritikerroste album har det blitt, og Spellemannspris i Åpen Klasse for ett av dem, Rykestrasse 68. Det siste albumet, Trust, ble sluppet i oktober i år. Kvalitet i alle ledd, vakkert fremført.

Kunst/samtid: Rolf Erik Nystrøm

Juryens begrunnelse:
Prisen i år går til en saksofonist og komponist innen samtidsmusikk. Han er diplomutdannet ved Norges Musikkhøgskole og er nå foreleser i faget improvisasjonsbasert samtidsmusikk ved siden av sitt meget aktive liv som utøver. Han har et unikt talent. Han imponerer ikke bare med ekstraordinær teknikk og kontroll på sitt instrument, han er ekstremt tilstedeværende i alt han gjør.

Prisvinneren er mildt sagt allsidig. Han har vært solist med norske symfoniorkestre og med et utall andre internasjonale ensembler. Frontfigur i Poing, med i Dozo, Hero og Zanussi Five, og har vært med på et 50-talls innspillinger innen forskjellige sjangre. Hans første solo-album kom i 2006, dette ble nominert til Spellemannsprisen. En musiker som tar enhver musikalsk utfordring veldig seriøst, men også med en umettelig lyst til å spille, og med masse humor.

Les mer om Rolf Gammlengs pris til utøvende kunstnere på FFUKs egen hjemmeside