Bendiksenprisen skal være et bidrag til en artist som har kommet et stykke på vei i sin karriere som plateartist eller liveartist. Prisen ble gitt av Kulturdepartementet i anledning GramArts 20-årsjubileum i 2009. GramArts styre, som selv er artister, kårer vinneren.

Å velge ut nominerte til Bendiksenprisen er en viktig og vanskelig jobb. Hvert år får vi inn mange gode forslag som har til felles at kvaliteten er veldig høy. Vi i juryen har vurdert opptredener, utgivelser og karrierer, og har nå landet på fem artister som viser bredden og kvaliteten i norsk musikk, og som vi anser som svært gode kandidater til Bendiksenprisen, sier Arne Hurlen i GramArts styre.

Om Bendiksenprisen
Prisen er oppkalt etter nestor i norsk popmusikk, Arne Bendiksen som gikk bort i 2009. Bendiksen hadde stor innflytelse i norsk populærmusikk både som sanger, låtskriver og plateprodusent. Prisen skal være et bidrag til en artist som allerede har kommet et stykke på vei i sin karriere, som enten har minst en kommersiell utgivelse eller har konsertvirksomhet av et visst omfang å vise til. Prisvinner velges ut på bakgrunn av aktualitet, fra et vidt spekter av populærmusikalske uttrykk og uavhengig av organisasjonsmessig tilknytning. Bransjen, medlemmer av GramArt og andre har kunnet nominere mulige kandidater til prisen. Bendiksenprisen er på 100.000 kroner deles ut for 7. gang.

Tidligere vinnere har vært Karpe Diem (2010), Ida Jenshus (2011), Stein Torleif Bjella (2012), Monica Heldal (2013), Highasakite (2014) og Spidergawd (2015).

Fra artister til artister
GramArt er landets største interesseorganisasjon for norske artister og har 3000 medlemmer innen alle sjangre og fra hele landet. Juryen for prisen er GramArts styre som består av artistene Arne Hurlen (Postgirobygget), Bjørn Gunnar Sando (Hellbillies), Tove Bøygard, Hanne Sørvaag, Ivar S. Peersen (Enslaved), Knut Schreiner, Anne Lise Frøkedal, Morten Skaget, Karin Park og Sven Garås.

Bendiksenprisen deles ut på GramArts sommerfest på Blå i Oslo tirsdag 24. mai.

Om de nominerte artistene
Anders Jektvik er pub-trubaduren som gikk den lange veien for å oppnå drømmen om å spille sine egne låter. Han fikk sitt nasjonale gjennombrudd da han tok andreplass i Norske Talenter i 2012 med låtene Bare saind og Tøv.  Hans første soloalbum Aill kjeinne aill kom i 2013, i 2014 ga han ut No som ailt e bra og i fjor kom albumet Sei det igjæn. Anders Jektvik er kjent for en av musikk-Norges sterkeste stemmer og gjenkjennelige signaturspill på gitaren.

Sterke kontraster har fulgt Silje Halstensen siden hun startet Bendik i 2008. Det er en jente med en gutts navn. Lydbildet drives av få musikere, men låter som et orkester. Det er såre tekster som møter faste hjerteslag. Prosjektet fikk for alvor oppmerksomhet etter at de var en av finalistene i Urørtfinalen på NRK P3 i 2011. Året etter ble debutalbumet Drømmen Gjør Meg Ingenting sluppet til strålende kritikker. Og siden har Bendik gitt ut albumene No Går Det Over i 2014 og Fortid i 2016.

Bow to Each Other er en norsk-kanadisk indiepop-duo bestående av Gunhild Ramsey Kristoffersen og Megan Kovacs. Bandet ble startet da begge flyttet til Norge etter å ha gått på LIPA i Liverpool. Både Gunhild og Megan er faste medlemmer i Susanne Sundførs band. I 2016 vant de Spellemannsprisen i kategorien pop for albumet My Heart is a Target.

Ingebjørg Bratland er kjent for sin stemme, unike sangteknikk og formidlingsevne. Hun har lenge vært et etablert navn i folkemusikkmiljøet, og er kåret Nordisk mester, har vunnet NM i folkemusikk, og har flere seire i Landskappleiken som kveder. Hun platedebuterte hun på det kritikerroste prosjektet Heimafrå, sammen med Odd Nordstoga, som de også vant Spellemannsprisen i kategorien folkemusikk/tradisjonsmusikk for. Hennes første soloalbum Berre meg kom i mars 2014, og i fjor kom albumet Måneskinn.

Oslobandet No. 4 er et resultat av 14 års vennskap, 8 år som band, 4 forskjellige navn og en haug av låter. I 2014 slapp de sin første låt, Lite og stort, som ble A-listet på NRK P1. Det samme ble låten «Hvis det var meg», gitt ut desember samme år. No. 4 fikk åpne Spellemannsprisen 2015 og solgte ut Parkteatret i Oslo, da med kun tre låter utgitt. Debutalbumet Henda i været kom i januar i år.