Pressemelding: Bokassa har turnert med Metallica, men rockebandets egne turneer planlegges etter hvor de gode burgerne finnes. Derfor ble de lurt til Kverneriet i Oslo for å være matanmeldere, og der ble de hedret med Bendiksenprisen og 100 000 kroner.

Pressekontakt: Kommunikasjonsrådgiver Lasse W. Fosshaug, telefon 91606355 / lasse@gramart.no.

Det var tre forfjamsede musikere som fikk servert Bendiksenprisen av Ivar S. Peersen, styreleder i GramArt, på restauranten Kverneriet på Majorstuen i Oslo.

Jørn Kaarstad, Olav Dowkes og Bård Linga satte seg til bords med en falsk utsending fra en matanmelderside, i den tro at de skulle bidra til en burgeranmeldelse. Men etter noen få minutter med matprat ble de i stedet overrasket med Bendiksenprisen, artistenes egen pris, og 100 000 kroner.

– Det er jævlig kult, og en stor ære å få Bendiksenprisen. Jeg tror sjeldent vi har gått så på limpinnen, sier gitarist og vokalist Jørn Kaarstad.

– Det tok veldig lang tid før vi forsto det. Prisen kom i en champagnebøtte med is, og jeg måtte se på den i ti sekunder før det gikk opp for meg, sier Bokassas bassist Bård Linga.

– Som lyn fra klar himmel

Styreleder i GramArt Ivar S. Peersen, som også er kjent som gitarist i Enslaved, forteller at styret i GramArt ønsket å gjøre noe nytt og spennende med prisutdelingen:

– Det er alltid moro å dele ut Bendiksenprisen, men jeg må innrømme at det var ekstra moro å kunne dele den ut som lyn fra klar himmel.

– Har meislet ut en helt egen verden

Bendiksenprisen er kjent for å favne bredt, med tidligere vinnere så forskjellige som Karpe Diem, Stein Torleif Bjella og Spidergawd. Etter fjorårets prisvinner Emilie Nicolas, gjør prisen altså en ny vending fra melankolsk electropop til et rockeband som er så innovative at anmelderne har beskrevet dem med den unike merkelappen «stonerpunk».

– Det er ikke hverdagskost å høre tunge stoner-riff og kjenne at det rykker i dansefoten, men sånn er det med Bokassa. Musikalsk har de klart å meisle ut en helt egen verden, som ikke egentlig har noen andre innbyggere enn dem. I tillegg har de en vanvittig energi på platene, som de faktisk topper med det de leverer på scenen, så det er vel fortjent at de nå fikk servert Bendiksenprisen 2021, sier Peersen.

Prisvinnerne er ikke i tvil om hva de ønsker å bruke prispengene på:

– Vi skal jo snart i gang med innspilling av ny plate, så de pengene kommer veldig godt med – fra studio til miksing, sier Bokassa-trommis Olav Dowkes.

Juryens begrunnelse

Årets vinner av Bendiksenprisen ligner ikke på noen av prisvinnerne fra tidligere år. Helt siden debuten i 2015 har de lagt riff på riff og fått en status både her på berget og internasjonalt som stødige leverandører av musikk som gir lytteren lyst til å danse eller slåss, avhengig av dagsform. Med et sjangeroverskridende lydbilde og en voldsom energi står platene definitivt på egne ben, men det er på scenen musikken virkelig kommer til sin rett. Vinneren har et scenetekke som ikke bare ber om publikums oppmerksomhet, men rent ut forlanger den. Det var kanskje dette Lars Ulrich hadde merket seg da han ringte og spurte om bandet ikke ville være med å varme opp på deres Worldwired-tour. Og med den Metallica-referansen er det vel åpenbart: Bendiksenprisen 2021 går til Bokassa.» Bokassa var i år nominert sammen med SKAAR, Musti, Bendik Baksaas og Bendik til den gjeve prisen.

Bendiksenprisen er på 100 000 kroner, og deles i år ut for 12. gang. Tidligere vinnere har vært Karpe Diem (2010), Ida Jenshus (2011), Stein Torleif Bjella (2012), Monica Heldal (2013), Highasakite (2014), Spidergawd (2015), Bow to Each Other (2016), Honningbarna (2017), Ola Kvernberg (2018), Ivan Ave (2019) og Emilie Nicolas (2020).

Om Bokassa

Bandet består av Jørn Kaarstad (vocal og gitar), Olav Dowkes (vocal og trommer) og Bård Linga (vocal og bass). De har gitt ut to studioalbum, Divide & Conquer i 2017 og Crimson Riders i 2019. Bokassa spilte som oppvarmingsband i Europa for Metallicas WorldWired-turnéi 2019. Musikkanmeldere har beskrevet Bokassa som et band som kombinerer tunge stoner-riff med hardcore punkrock, med «stonerpunk» som resultat.

Om GramArt

GramArt er landets største interesseorganisasjon for norske artister og har 3000 medlemmer innen alle sjangre og fra hele landet.

Juryen for prisen er GramArts styre som består av artistene Ivar S. Peersen (styreleder), Harald Sommerstad, Karin Park, Anne Lise Frøkedal og Daniel Nordgård.

Om Bendiksenprisen

Prisen ble gitt av Kulturdepartementet i anledning GramArts 20-årsjubileum i 2009. GramArts styre, som selv er artister, kårer vinneren. Prisen er oppkalt etter nestor i norsk popmusikk, Arne Bendiksen som gikk bort i 2009. Bendiksen hadde stor innflytelse i norsk populærmusikk både som sanger, låtskriver og plateprodusent. Prisen skal være et bidrag til en artist som allerede har kommet et stykke på vei i sin karriere, som enten har minst en kommersiell utgivelse eller har konsertvirksomhet av et visst omfang å vise til. Prisvinner velges ut på bakgrunn av aktualitet, fra et vidt spekter av populærmusikalske uttrykk og uavhengig av organisasjonsmessig tilknytning. Bransjen, medlemmer av GramArt og andre har kunnet nominere mulige kandidater til prisen.