Klokken 13:00 onsdag 10. mai legger mange av Norges mest kjente og folkekjære artister, komponister og tekstforfattere ut en av sine egne musikkvideoer under parolen #utenmusikk. Men fansen vil nok ikke kjenne igjen videoene: lyden, det vil si musikken, er fjernet. For å understreke viktigheten av musikk i samfunnet, griper altså norske låtskrivere til mute-knappen. Med på kampanjen er blant andre Bjørn Eidsvåg, Enslaved, Karoline Krüger, Hellbillies, Anne Lise Frøkedal, Marit Larsen, CC Cowboys, Karin Park, Ingrid Olava og Kaja Gunnufsen.

 

– Selve formålet med loven er gjort om

Regjeringen ønsket å styrke kunstnernes rettigheter. I stedet gjør de det motsatte, konstaterer styreleder Ingrid Kindem i NOPA, foreningen for norske komponister og tekstforfattere.

 

­– Komponister, tekstforfattere og artister sørger for innhold til festivaler, i TV-produksjoner, i klasserom, kor og korps. I bryllup og begravelser. Uten dem blir det stille. De fortjener rimelig vederlag for musikken de har jobbet frem, og for å få til det, er de helt avhengige av at åndsverkloven er på deres side, fortsetter Kindem.

 

– Et hovedmål med vår viktigste kulturlov, åndsverksloven, er å sikre at kunstnere skal kunne leve av det de skaper. Slik GramArt ser det, vil lovforslaget i mange tilfeller føre til det motsatte resultatet – stikk i strid med regjeringens klare intensjon. Stortinget har nå mulighet til å rette opp i dette, og vi forventer at Stortinget er dette ansvaret bevisst, sier daglig leder i artistorganisasjonen GramArt, Elin Aamodt.

 

NOPA og GramArt og våre til sammen 4000 medlemmer står bak kampanjen #utenmusikk, som skal sette søkelys på hvor viktig åndsverkloven er for norske låtskrivere og artister.

 

Les mer på www.utenmusikk.no.

 

For ytterligere kommentarer ta kontakt med:

 

GramArt:

Daglig leder Elin Aamodt:

elin@gramart.no

95919917

 

NOPA:

Styreleder Ingrid Kindem

ingrid@nopa.no

995 31 630