Da Platearbeiderforeningen og GramArt lanserte mentorordningen for utøvere, produsenter og studioteknikere i 2019, kom det inn enormt mange bra søknader. Tilbakemeldingene fra de som fikk være med var gode. Vi var klare for å sparke i gang en ny runde, men så kom korona og prosjektet har ligget på is. Vi er derfor ekstra glade for å lyse ut runde nummer to, og for å presentere de seks, helt fantastiske mentorene vi har fått med oss denne gangen.

Flere av Norges ledende produsenter

Som en av seks utvalgte lærlinger skal du jobbe med enten Marit Larsen, Thomas Kongshavn, Silje Halstensen, Gucci Caliente, Matias Téllez eller Ronny Svendsen. Du kan lese presentasjoner av de enkelte nederst i saken.

Disse vil dele av sin kompetanse om musikkproduksjon til seks utvalgte lærlinger. Mentorene og lærlingene vil jobbe tett sammen én til én der lærlingene vil få innsikt, ferdigheter og et nettverk å bygge videre på.

– Det er helt utrolig at vi har disse produsentene med i årets mentorordning. Dette er talenter i verdensklasse, og sammen stiller de med erfaring og kompetanse om hva som skal til for å lage musikk som treffer mennesker både her hjemme og i utlandet, sier Mike Hartung i Platearbeiderforeningen.

Et slag for kvinneandelen

Et viktig mål med ordningen er å styrke likestillingen i denne delen av musikkbransjen. Menn er i overtall i produsentleddet – en undersøkelse fra 2019 fant at kun 2,6% av produsentene i et utvalg på 800 sanger var kvinner.

– Vi vet at kvinner har mye å bidra med i produsentleddet og tror at større representasjon vil være berikende for musikken. Derfor har vi sørget for at 50% av mentorene er kvinner og har som mål at 50% av lærlingene også skal være det. Det er jo et solid steg opp fra 2,6%, vil jeg si, sier daglig leder i GramArt, Marius Øvrebø-Engemoen.

Hvis du har lyst til å lære av noen av Norges beste produsenter, søk om å delta på vårt mentorordningsprogram. Søknadsfristen er 1. september. I søknaden må søker laste opp en lydfil fra et tidligere prosjekt eller en skisse av et uferdig verk/låt.

Klikk her for å søke

 

Hvem kan søke:
Alle som jobber med musikkproduksjon, uavhengig av nivå, og som vil øke sin kompetanse er hjertelig velkomne til å søke om å delta i mentorordningen. Deltakelse vil forhåpentligvis bidra til å skaffe et nettverk innenfor musikkbransjen. Eneste formelle krav vi har er at søkeren må ha tilgjengelig alt av programvare og utstyr selv.

Det spiller ingen rolle hvilken sjanger musikk du lager eller hvor i landet du bor, vi dekker eventuelle kostnader knyttet til reise og opphold.

Ikke gå glipp av muligheten til å lære av noen av Norges fremste produsenter. Søk i dag!

Gjennomføring
Som lærling i mentorordningen har du selv et stort ansvar for eget utbytte. Du vil jobbe selvstendig, men får regelmessig og involverende veiledning fra din mentor, som er spesialist på akkurat din sjanger og det du ønsker å oppnå. Det viktigste samspillet mellom deg og mentor, er tilbakemeldingene mentor gir på ditt prosjekt. De programfestede postene er som følger, utover dette skjer kommunikasjonen direkte mellom deg og mentor.

Kickstart!
17. oktober

Vi inviterer alle lærlingene til en liten sammenkomst i Oslo. Meningen er å bli litt kjent, utveksle forventninger til prosjektet og starte samtaler som kan strekke seg gjennom hele prosjektperioden og videre inn i karrieren. Det kan også hende at noen av mentorene dukker opp.

Prosjektarbeid
18. oktober – 31. januar

6 mentorer og 6 lærlinger skal bruke perioden på å jobbe med et prosjekt. Arbeidet/prosjektet skal utføres av lærlingen, med hjelp/guide fra mentor. Det skal forekomme to møter hvor mentor og lærling møtes for samtaler ansikt til ansikt og studiobesøk for praktisk læring og observasjon (ett møte i starten for å bli kjent og lage et opplegg, og ett møte på slutten for å ferdigstille prosjektet). Ellers vil kommunikasjonen gå over nett (e-post, videosamtaler osv.). Lærlingen skal få 18 timer med hjelp av mentor. Mentorer og lærlinger velger selv et opplegg for denne fasen og distribuerer selv hvordan de utnytter tiden sammen, innenfor de gitte rammer.

Under denne delen håper vi å dokumentere deler av prosjektarbeidet med video og foto av mentor og lærling som jobber sammen. Dette innholdet vil vi bruke på showcasedagen og som markedsføring av hhv. Platearbeiderforeningen og GramArt i våre kanaler.

Showcase på Trondheim Calling
9. februar

Vi har fått en programpost i festivalprogrammet til bransjefestivalen Trondheim Calling. Der skal resultatet av samarbeidene vises frem, etterfulgt av en panelsamtale. Tilstedeværelse på Trondheim Calling gir også lærlingene en unik mulighet til å møte andre bransjefolk og skaffe seg et nettverk de kan ta i bruk med én gang.

Det vil komme mer informasjon om dette innslaget senere, men det forventes at lærlingen setter av tid til å delta på dette. Kostnader ifm. reise og opphold dekkes av prosjektet.

Prosjektet er støttet av Kulturrådet

Foto i montasjene:

Gucci Caliente: Henrik Granseth
Marit Larsen: Ingrid Pop
Matias Téllez: Marie Ulven
Ronny Svendsen: Privat
Silje Halstensen: Jonathan Vivaas (live) og Ole Martin Halvorsen (studiofoto)
Thomas Kongshavn: Michael Angeles

Ronny Svendsen @dsignmusic

Ronny Svendsen hos Grammy-vinnende Dsign Music har vært med på å produsere mer enn 50 førsteplasser på ulike topplister, og låter han har vært med på har generert mer enn to milliarder streams. Ronny er en pioneer og ekspert på K-POP og har vært med på noen av de mest ikoniske og vellykkede hit-låtene innen sjangeren. Dsign Music er kjent for nyskapende produksjoner med utsøkte, dansbare pop-hooks.

Thomas Kongshavn @kongkrolla

Thomas Kongshavn har vært involvert i et vell av store utgivelser de siste årene, blant annet for Dagny, Emilie Nicholas, Chris Holsten, Seeb og ikke minst Karpe. Han ble nominert til Spellemannpris for Årets produsent i 2020. Kongshavn har en unik tilnærming til alt-pop, hip-hop og alt som føles bra. Også utlandet har begynt å få ørene opp for Kongshavns produsentegenskaper. Han er dessuten musiker og kan høres på både plate og på konsert med flere artister.

 Matias Téllez @matiastellez

Matias Téllez har vært en sentral del av norsk musikkbransje helt siden han debuterte som artist allerede som 15-åring i 2014. Etter hvert ble han en stadig mer fremtredende produsent og i 2020 vant han Spellemannpris nettopp derfor. I produsentporteføljen har han blant andre Sondre Lerche, Kakkmaddafakka, pish og Emma Jensen. I det siste har han oppnådd stor suksess sammen med Marie Ulven (girl in red) og sammen ble de i 2021 nominert til Spellemannpris for Årets produsent. Han er fortsatt aktiv som musiker og artist i bandet Young Dreams.

Gucci Caliente @gucci_caliente

Bak navnet Gucci Caliente skjuler det seg et multitalent ved navn Emily-Madelen Harbakk. Hun ble uteksaminert fra LIMPI i 2019 og har allerede samarbeid med artister som Tate Mcrae, Ali Gatie og Mike Perry på CV-en. I skrivende stund har hun rukket å bidra som produsent og låtskriver på utgivelser som til sammen har generert mer enn 140 millioner streams. Hennes forse er pop og hip-hop og hun er kjent for sin særegne tilnærming til produksjon og lyddesign, og en egen evne til å ha fingeren på pulsen i studio.

Silje Halstensen @bendikofficial

Silje Halstensen debuterte under artistnavnet Bendik i 2012, med albumet Drømmen gjør meg ingenting. Hun har vært nominert til Spellemann flere ganger, både i kategorien Indie i 2014 og for beste popsolist i 2016 og 2019. Halstensen produserer musikken sin selv, med keyboard, gitar og trommemaskiner som viktige elementer i det populærmusikalske landskapet hun skaper. Siden mentorordningen har som mål å løfte frem kvinner, er det også interessant å løfte frem at Silje tok artistnavnet Bendik som et stikk mot mannsdominansen i musikkbransjen.

Marit Larsen @larsenmarit

Marit Larsen er artist, produsent, låtskriver og musiker. Hun er kjent for store pophits som If a song could get me you og Under the surface, og har etter hvert lang fartstid i andre sjangre som roots, folk og country. Hun står selv som produsent på de nyeste platene Joni was right og Joni was right Pt. II. Larsen har svært lang fartstid i flere deler av musikkbransjen. En artist med to Spellemannpriser og syv nominasjoner, hvorav den første som 13-åring, har åpenbart mye å lære bort.