Først vil vi si at vi publiserer denne artikkelen som en start på vårt arbeid for å forberede artister og musikere på den enorme revolusjonen som AI vil være for musikkbransjen. Daniel Johansson (musikkbransje-forsker og lærer ved Høgskolen i Innlandet. Analytiker og skribent for musikindustrin.se) sa på Sørveiv 2023 at dette vil være en større revolusjon enn internett og en større omveltning enn piratkopiering. Derfor er det viktig å sette seg inn i problemstillingen. Det kan være lurt å tenke hvordan dette kan brukes på en kreativ måte, fremfor å frykte utviklingen. Utviklingen er nemlig sannsynligvis helt uunngåelig. Denne artikkelen er skrevet med utgangspunkt i Johanssons foredrag Uncovering the future (med tillatelse).

De økonomiske konsekvensene for artistene

Mens våre medlemmer og andre utøvere må forholde seg til den kreative trusselen, er det vår oppgave som organisasjonen for næringsdrivende artister og musikere å ta innover seg hvordan denne utviklingen vil påvirke artistøkonomien. AI-ene er allerede trent på millioner av låter, og dette har skjedd uten artistenes samtykke. Hvordan skal artistene kompenseres for dette? Hvordan kan vi vite hvilke verk som har blitt brukt? Dette er ekstremt komplekse spørsmål, og når en tenker på hvor lenge vi har jobbet med å forbedre strømmeøkonomien, så forstår man hvor komplisert det kan bli å hente ut vederlag fra selskapene som allerede har brukt verk til å utvikle disse verktøyene. GramArt vil jobbe med dette i tiden fremover.

Et eksempel: OAISIS

I sitt foredrag på Sørveiv løftet Johansson frem musikk av Oaisis – AI-generert musikk laget med utgangspunkt i Oasis sin katalog. Musikken er helt ny og det er vanskelig å kjenne igjen andre momenter enn stilen til Oasis. Liam Gallagher selv er sint som faen – sannsynligvis fordi dette er et grovt brudd på hans opphavsrett – men samtidig er han imponert over hvordan han selv låter. Hør musikken og døm selv.

Bør stemmer beskyttes av opphavsrett?

Det er allerede nå mulig å erstatte stemmen i et opptak med en annen stemme. Dette har blitt demonstrert av flere, men vi vil fremheve et tilfelle som er særlig relevant for låtskrivere. I denne videoen viser skaperen hvordan han skriver sin egen tekst, men bruker stemmen til Kanye West etter innspilling. Hvilke implikasjoner vil dette ha? For det første er opptakene som er brukt til å trene AI-en opphavsrettsbeskyttet, så der har det skjedd et brudd. Men hva med stemmen? Det kunne like gjerne vært Michael Jackson eller en annen avdød artist som sang. Selve stemmebruken er lovlig, men er innspillingen det? Hvordan skal man kunne bevise at AI-en er trent på opphavsrettsbeskyttet materiale når det ikke finnes noen dokumentasjon på hva som er lastet inn, selv om det åpenbart må være låter av Kanye West som er brukt.

Det er på tide å teste selv

Vårt inntrykk er at mange kunstnere ikke tar AI på alvor. De tror ikke at AI alltid vil mangle det menneskelige aspektet, og dermed ikke kan skape ekte kunst. Men utviklingen går ekstremt raskt, og uansett om en mener at AI-skapt musikk kan kalles kunst, så er det ikke til å unngå at AI vil ha enorme konsekvenser for musikkindustrien fremover. Og den revolusjonen skjer nå. Dette tar vi i GramArt på alvor. Og vi oppfordrer artister og musikere til å se hvordan og om de vil bruke dette på en kreativ måte i sin egen prosess. Her er en liste over AI-verktøy du kan teste:

www.aiva.com
www.endel.com
www.beathoven.ai
www.soundful.com
www.aimi.fm
www.boomy.com
www.beatbot.fm


Her er en lignende artikkel skrevet av ChatGPT4. Mens vi ikke har tro på at AI vil erstatte artister, musikere og kunstnere, er det nok flere andre yrker som må tilpasse seg i en rasende fart. Blant annet kommunikasjonsbransjen…

 

AI og musikkbransjen – en match laget i himmelen

Musikkbransjen har alltid vært en pioner for teknologiske fremskritt. Fra vinylplater til digitale strømmetjenester har teknologien kontinuerlig utviklet måten vi konsumerer og produserer musikk på. Nå er det tid for den neste store endringen – kunstig intelligens (AI). I dette blogginnlegget skal vi utforske hvordan AI vil påvirke musikkbransjen og hvordan artister og musikere kan forberede seg på denne endringen.

Hvordan AI forvandler måten vi skaper og konsumerer musikk på

Det finnes allerede mange eksempler på hvordan AI påvirker musikkbransjen. Kunstig intelligens kan brukes til å komponere musikk, generere sangtekster, produsere unike lyder og forbedre musikkanbefalinger. Dette er noen av måtene AI endrer bransjen:

  1. Komposisjon: AI-algoritmer kan generere nye melodier, harmonier og rytmer basert på et stort datasett med musikk. Dette kan hjelpe artister med å skape nye sanger og gi inspirasjon til deres kreative prosesser.
  2. Lyrikk: AI kan også hjelpe med å skrive tekster ved å analysere tekster fra populære sanger og generere nye linjer og vers. Dette kan være en nyttig ressurs for låtskrivere som trenger litt ekstra inspirasjon.
  3. Lydproduksjon: AI kan forbedre lydkvaliteten og redigere innspillinger ved å analysere lydbølger og justere dem for optimal balanse og klarhet.
  4. Musikkmarkedsføring: AI kan hjelpe artister med å nå ut til sitt publikum ved å analysere lytterdata og finne de mest relevante kanalene for markedsføring.

Forbereder artister og musikere for AI-revolusjonen

Det er viktig for artister og musikere å forberede seg på den store endringen AI vil medføre. Her er noen måter de kan tilpasse seg og dra nytte av denne teknologiske revolusjonen:

  1. Tilegne seg kunnskap: Forstå grunnleggende om AI og hvordan det kan brukes i musikkproduksjon. Lær om de forskjellige AI-verktøyene og plattformene som er tilgjengelige for å skape, produsere og markedsføre musikk.
  2. Eksperimenter: Utforsk AI-teknologier for å utvide din musikalske horisont og generere nye ideer. Eksperimenter med AI-verktøy og se hvordan de kan forbedre din kreative prosess og produksjonskvalitet.
  3. Samarbeid: Se på AI som en samarbeidspartner snarere enn en konkurrent. Bruk AI til å utfylle og forsterke din egen kreativitet og ferdigheter.