Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen overrasket bandet og overleverte statuetten like før prisvinnernes konsert på jazzscenen Victoria i Oslo lørdag kveld. Med seg hadde hun jurymedlem Eivind Øygarden (Ivan Ave) og daglig leder i GramArt, Marius Øvrebø-Engemoen. I tillegg til statuetten, får Fieh 100.000 kroner.

– Det er stor stas å få dele ut Bendiksenprisen 2022 til Fieh. For det første er jeg glad for enhver anledning til å anerkjenne talenter innen norsk populærmusikk. Kvaliteten er skyhøy, vi har mye pop å være stolte av! Det er jo ekstra stas for meg som hamarsing å overrekke prisen til en gjeng som lager deilig soul-funk-pop – med ekte innlandsvibber! Dette trenger verden mer av, kjenner jeg, mye mer, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

Fieh er et groove-sentrert band med funk og eksperimentelle låter. De har spilt på scener over hele Europa og har to ganger spilt på hovedscenen på Øyafestivalen.

Arne Bendiksens talentpris er en gave fra Kulturdepartementet til norske artister, og formålet med prisen er å bidra til talentutvikling innen norsk populærmusikk. Prisen er på 100.000 kroner og deles ut for 13. gang i 2022.

Juryens begrunnelse

Årets mottager av Bendiksenprisen lager sofistikert og gjennomarbeidet musikk. De er livsbejaende og medrivende både på plate og på scenen. Med solid musikalsk håndverk og en stor dose spilleglede, har de dyrket frem sitt eget, markante sound og allerede nådd ut til mange med sine album og konserter. De turnerer vidt og bredt og er en fryd å se live – årets Bendiksenvinnere leverer et sjeldent godt samspill på et visuelt tydelig og oransje bakteppe. Et sylskarpt band som går opp i en høyere musikalsk enhet, noe som er enda mer imponerende tatt i betraktning antallet medlemmer. Mottagerne av prisen har dessuten en betydelig rolle som forbilder – de er en sjelden blomst i den norske musikalske floraen, kompromissløse i sitt uttrykk viser de andre artister og musikere at SÅNN, sånn kan det også låte. Denne gjengen har en svært lovende fremtid. Det er en glede å overrekke Arne Bendiksens Talentpris for 2022 til hele gjengen i Fieh.

Artist og nestleder i GramArts styre Anne Lise Frøkedal har vært juryleder denne gangen. Hun har ledet en jury bestående av tidligere mottagere av prisen: Eivind Øygarden (Ivan Ave), Bård Linga fra Bokassa, Edvard Valberg fra Honningbarna og Ida Jenshus.

Mer om Bendiksenprisen

Prisen er oppkalt etter Arne Bendiksen, nestor i norsk popmusikk. Bendiksen hadde stor innflytelse i norsk populærmusikk som sanger, låtskriver og plateprodusent.

Prisen skal være et bidrag til en artist som allerede har kommet et stykke på vei i sin karriere, som enten har minst én kommersiell utgivelse eller konsertvirksomhet av et visst omfang å vise til. Bransjen, medlemmer av GramArt og andre kan nominere kandidater til prisen.

Tidligere vinnere er Bokassa (2021), Emilie Nicolas (2020), Ivan Ave (2019), Ola Kvernberg (2018), Honningbarna (2017), Bow to Each Other (2016), Spidergawd (2015), Highasakite (2014), Monica Heldal (2013), Stein Torleif Bjella (2012), Ida Jenshus (2011) og Karpe Diem (2010).