I år er det 11. gang den prestisjetunge musikkprisen deles ut. På grunn av koronasituasjonen deles prisen i år ut digitalt i en seremoni fra Sentralen 25. juni og strømmes via GramArts Facebookside.

Bendiksenprisen skal være et bidrag til en artist som har kommet et stykke på vei i sin karriere som plateartist eller liveartist. Prisen ble gitt av Kulturdepartementet i anledning GramArts 20-årsjubileum i 2009. GramArts styre, som selv er artister, kårer vinneren.

– I år er det spesielt utfordrende å velge kandidater til Bendiksenprisen. En samlet norsk artistbransje er i knestående på grunn av koronakrisen. Styret i GramArt føler derfor et spesielt stort ansvar når vi har valgt årets kandidater. Samtidig er det med stor glede vi ser talentet og skaperkraften til norske artister i den vanskelige tiden vi er inne i. Etter en samlet vurdering av både karrierer, utgivelser og liveopptredener har vi i styret landet på fem artister som vi mener alle er svært gode kandidater til Bendiksenprisen 2020, sier styreleder i GramArt, Ivar S. Peersen.

 

Om Bendiksenprisen
Prisen er oppkalt etter nestor i norsk popmusikk, Arne Bendiksen som gikk bort i 2009. Bendiksen hadde stor innflytelse i norsk populærmusikk både som sanger, låtskriver og plateprodusent. Prisen skal være et bidrag til en artist som allerede har kommet et stykke på vei i sin karriere, som enten har minst en kommersiell utgivelse eller har konsertvirksomhet av et visst omfang å vise til. Prisvinner velges ut på bakgrunn av aktualitet, fra et vidt spekter av populærmusikalske uttrykk og uavhengig av organisasjonsmessig tilknytning.

Bransjen, medlemmer av GramArt og andre har kunnet nominere mulige kandidater til prisen. Bendiksenprisen er på 100.000 kroner deles ut for 11. gang.

Tidligere vinnere har vært Karpe Diem (2010), Ida Jenshus (2011), Stein Torleif Bjella (2012), Monica Heldal (2013), Highasakite (2014), Spidergawd (2015), Bow to Each Other (2016), Honningbarna (2017), Ola Kvernberg (2018) og Ivan Ave (2019).

 

Fra artister til artister
GramArt er landets største interesseorganisasjon for norske artister og har 3000 medlemmer innen alle sjangre og fra hele landet. Juryen for prisen er GramArts styre som består av artistene Ivar S. Peersen (styreleder) Harald Sommerstad, Karin Park, Anne Lise Frøkedal og Daniel Nordgård. Varaer er Tatiana Palanca, Kate Havnevik og Terje Tysland.

 

Om de nominerte artistene

Fieh er herlig norsk soulfunk på sitt beste. Med vokalist Sofie Tollefsbøl i spissen har bandet siden oppstarten i 2014 og markert seg med forrykende live-opptredener. Bandet ble i 2018 nominert til P3 gull i kategorien årets liveartist. I 2019 Fieh ble også nominert til Spellemann i kategorien beste popgruppe for albumet «Cold Water Burning Skin».

Jakob Ogawa er Oslobasert Trondheimsmusiker som har markert seg med sin deilige, myke indie/elektonikapop. Han har flere millioner avspillinger av sin største hit på Spotify og ga i 2019 ut ep-en «April». Ogawa debuterte i 2016 med singelen “You’ll Be on My Mind».

Valkyrien Allstars er norsk folkemusikk fra Oslo med Tuva Syvertsen i front. Bandet ble startet allerede i 2003, og har siden debuten etablert seg som en av de ledende bandene innenfor folkemusikksjangeren. Debutalbumet kom i 2007 og ble nominert til Spellemannpris i kategorien årets nykommer. Bandet har til sammen gitt ut fem album, det siste i 2016.

Emilie Nicolas er norsk jazz/pop/elektronikamusiker. Hun ga ut sitt debutalbum i 2014, «Like I’m A Warrior», et album hun mottok Spellemannpris for både i kategorien årets nykommer med tilhørende Gramostipend og årets popsolist. I 2018 kom oppfølgeren «Tranquille Emile», som ble svært godt mottatt i Norsk musikkpresse. For albumet mottok hun Spellemannprisen 2018 i klassene årets album og popartist.

Kristian Kristensen Kristian Kristensen er vokalist, gitarist og låtskriver fra Harstad. Han er 27 år og vant i 2015 finalen i Årets Urørt med låta «Lyset». Samme år kom debut EP-en «Før det er for seint». I 2019 kom studioalbumet «Kor vi ende».