I år er det 8. gang at den prestisjetunge musikkprisen deles ut og vinneren offentliggjøres på GramArts sommerfest på Blå 13. juni. (Påmelding til festen gjør du her).

Bendiksenprisen skal være et bidrag til en artist som har kommet et stykke på vei i sin karriere som plateartist eller liveartist. Prisen ble gitt av Kulturdepartementet i anledning GramArts 20-årsjubileum i 2009. GramArts styre, som selv er artister, kårer vinneren.

Det har vært en morsom og vanskelig jobb å velge ut årets fem nominerte. Vi fikk inn mange nominerte fra mange ulike sjangre, og etter å ha vurdert opptredener, utgivelser og karrierer, har vi landet på de fem vi mener har «det lille ekstra» som gjør dem til gode kandidater til årets Bendiksenpris, sier styreleder Harald Sommerstad.

Om Bendiksenprisen
Prisen er oppkalt etter nestor i norsk popmusikk, Arne Bendiksen som gikk bort i 2009. Bendiksen hadde stor innflytelse i norsk populærmusikk både som sanger, låtskriver og plateprodusent. Prisen skal være et bidrag til en artist som allerede har kommet et stykke på vei i sin karriere, som enten har minst en kommersiell utgivelse eller har konsertvirksomhet av et visst omfang å vise til. Prisvinner velges ut på bakgrunn av aktualitet, fra et vidt spekter av populærmusikalske uttrykk og uavhengig av organisasjonsmessig tilknytning. Bransjen, medlemmer av GramArt og andre har kunnet nominere mulige kandidater til prisen. Bendiksenprisen er på 100.000 kroner deles ut for 8. gang.

Tidligere vinnere har vært Karpe Diem (2010), Ida Jenshus (2011), Stein Torleif Bjella (2012), Monica Heldal (2013), Highasakite(2014), Spidergawd (2015) og Bow to Each Other (2016).

Fra artister til artister
GramArt er landets største interesseorganisasjon for norske artister og har 3000 medlemmer innen alle sjangre og fra hele landet. Juryen for prisen er GramArts styre som består av artistene Harald Sommerstad (styreleder), Ivar S. Peersen, Bjørn Gunnar Sando, Anne Lise Frøkedal og Daniel Nordgård. Varaer er Karin Park, Pål Rake og Eva Weel Skram.

Bendiksenprisen deles ut på GramArts sommerfest på Blå i Oslo tirsdag 13. juni.

Om de nominerte artistene
Med det tre ganger Spellemann-nominerte debutalbumet Fremad i alle retninga og hiten Du fortenar ein som meg plasserte Daniel Kvammen seg på det norske musikkartet i 2015. I februar 2017 ble oppfølgeren, det såkalte vanskelige andrealbumet, Vektlaus lansert til strålende kritikker.

Frida Ånnevik slapp debutalbumet Synlige hjerteslag i 2010 som ble godt mottatt hos både kritikere og publikum. I 2013 kom oppfølgeralbumet Ville ord som ga henne Spellemannpris som beste tekstforfatter, og i fjor høst kom tredjealbumet Her bor som ga henne Spellemannspris i kategorien viser. Ånnevik har også hatt suksess med egne tolkninger av Alf Prøysens og Hans Børlis tekster.

Honningbarna debuterte i 2010 med EP-en Honningbarna og de siste syv årene har bandet gjort seg bemerket både i inn- og utland. I 2011 ble de kåret til «Årets Urørt» og samme år ga de ut debutalbumet La alarmane gå, som ga dem en Spellemannpris i kategorien rock. Siden har Honningbarna sluppet tre album: Verden er enkel (2013), Opp de nye blanke (2015) og Goldenboy i 2016.

Høsten 2014 kom Torgeir Waldemar ut med sin selvtitulerte og to ganger Spellemann-nominerte platedebut. Albumet ble mottatt med åpne armer av både kritikere og publikum, og i 2017 kom hans etterlengtete oppfølger No Offending Boarders. Mellom de to utgivelsene har Torgeir Waldemar turnert i både Norge og Europa.

Rockepionerene Årabrot startet å spille i 2001 og har sakte, men sikkert bygget seg en trofast fanskare både her hjemme og ute i Europa. Bandet har gitt ut tre album og flere EP-er. For albumet The Brother Seed fra 2009 ble de nominert til Spellemannprisen i klassen metal, og i 2011 vant de Spellemannprisen i samme klasse med albumet Solar Anus. I 2016 ga de ut albumet The Gospel.

Honningbarna. Foto: Tom Lund
Daniel Kvammen. Foto: Anne Valeur
Årabrot. Foto: Thomas Knights
Torgeir Waldemar. Foto: Julia Marie Naglestad